Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsДоларът бързо поскъпва във форекс за втори пореден

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsДоларът бързо поскъпва във форекс за втори пореден
Коментари Харесай

Доларът подновява рекордни стойности за почти година

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Доларът бързо нараства във форекс за втори следващ ден и възобновява рекордни стойности за съвсем година.
Доларовият показател, който отразява курса по отношение на шест основни международни валути, скочи с 0,56% в сряда и доближи 94,3 пункта - най -високият от ноември предходната година.
Еврото по отношение на $ също проби 11-месечното дъно и към 19.24 часа московско време е на 1.1610, губейки 0.62% дневно и 1.7% от началото на месеца, написа finanz.ru.

Британският паунд е понижен с 0,8%, до най-малко от декември предходната година, а японската йена е на рекордно ниско равнище от февруари 2020 година
Доларът, който спадна предходната година след стартирането на печатницата на Фед, се връща в действие, макар че Централната банка на Съединени американски щати продължава да налива 120 милиарда $ на пазарите всеки месец.

Въпреки че Федералният запас е в предходния режим посредством емисията на пари за закупуване на държавни облигации и ипотечни облигации, пазарите демонстрират признаци на дефицит на доларова ликвидност.
Валутните суапове, отразяващи цената на доларовите заеми отвън Съединени американски щати, скочиха ненадейно и доближиха своя връх от декември 2020 година, отбелязва Ройтерс.

Суаповете се употребяват от банки и корпорации за заемане на долари против други валути. А динамичността на междувалутната база - процентната разлика в набирането на средства - демонстрира желанията на вложителите: колкото по -негативна става базата, толкоз по -високи са наградите на задграничните банки, които са подготвени да платят за ликвидност в долари.

Към сряда, 23 март, валутната база за двойката евро-долар за интервал от три месеца доближи минус 22 базисни пункта, макар че беше на минус 7 предходния ден.
Пазарът се приготвя за всеобщо евакуиране на доларовата ликвидност, което ще стартира през идващите седмици, откакто Конгресът на Съединени американски щати още веднъж увеличи тавана на държавния дълг, споделя Валентин Маринов, началник на тактиката за валута в Credit Agricole.

Ограничението за нови заеми влезе в действие от 1 август и от тази дата Министерството на финансите на Съединени американски щати не може да дава нови заеми: единствено рефинансира облигации, а също по този начин интензивно изразходва запаси в сметките на Фед. Но те са към своя край и съгласно ръководителя на отдела Джанет Йелън ще бъдат изцяло изтощени до 18 октомври.
С увеличението на тавана на държавния дълг „ сапунената опера “ наближава своя финал; анализаторът на Nordea Сара Саймън Стром.

Бюджетът на Съединени американски щати ще стартира да работи като „ прахосмукачка “, като черпи ликвидност от пазарите. Освен това най -вероятно това ще се случи съвсем по едно и също време с намаляването на вливанията от Фед, показва Маринов.
Очаква се Фед да разгласи понижаване на програмата си за QE през ноември. Ръководителят на регулатора Джером Пауъл не изключи, че последователното преустановяване ще настъпи бързо - доникъде на 2022 година

" Комбинираният резултат на тези два фактора ще бъде изпомпването на непотребната ликвидност в долари ", което ще поддържа самия $, предизвестява Маринов.
На първо място, валутите на разрастващите се страни, според от финансовите потоци и спекулантите, играещи в преносната търговия, могат да пострадат, счита Nordea.

Рублите философски носят укрепването на $, за разлика да вземем за пример от бразилския реал, който падна до най -ниското си равнище за един месец, или от южноафриканския ранд, който се обезценява за трета поредна седмица. Нещо повече, през септември рублата стана единствената от 24 валути на ЕМ, която съумя, въпреки и алегорично, да се укрепи - с 0,5% по отношение на $.

Руският валутен пазар се поддържа от непрекъснатите високи цени на петрола и други първични материали, споделя Дмитрий Бабин, специалист от BCS Express.
Към 20.09 московско време доларът на Московската борса нараства с 11 копейки, до 72,9 рубли, а еврото се понижава с 50 копейки, до 84,6 рубли. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР